Σουφλί, η πόλη του μεταξιού

Στο κέντρο του νομού 65 χλμ από την Αλεξανδρούπολη βρίσκετε το Σουφλί. Η κωμόπολη των 7.500 κατοίκων, δίπλα στον ποταμό Έβρο είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στον λόφο του Αη Λιά και αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Θράκης. Η ίδρυση του Σουφλίου χάνετε στα χρόνια του Βυζαντινού μεγαλείου. Στο πέρασμα των αιώνων έμεινε πάντα καθαρά Ελληνικό. Η «μικρή Ελλάδα», όπως το αποκαλούσαν ακόμη και οι εκάστοτε κατακτητές.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η σηροτροφία γίνετε η κύρια ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής και το Σουφλί το κέντρο επεξεργασίας και διακίνησης της παραγωγής. Την εποχή αυτή το μετάξι, στα άξια χεριά των γυναικών και στους αργαλειούς που σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει, είναι η πρώτη ύλη για την ένδυση της οικογένειας και το στόλισμα του νοικοκυριού.
Στα μέσα του 20ου αιώνα, τα μεταξωτά υφαντά του Σουφλίου κάνουν το γύρο του κόσμου και έγιναν ονομαστά για την ποιότητα και την τέχνη τους. Μέχρι σήμερα  «η πόλη του μεταξιού», όπως είναι τώρα γνωστό το Σουφλί, εξακολουθεί να είναι εστία Θρακικής παράδοσης, ενώ τα χειροτεχνήματα των κατοίκων του στολίζουν πολλούς χώρους και πάντα αποτελούν ένα πρωτότυπο δώρο.